in

EXTREME E: In EXTREME omstandigheden zijn echte BANDEN ook erg belangrijk

Komend weekend is gereserveerd voor Extreme E, een van de meest extreme competities in de autosport

Foto: Jordi Rierola

Saoedi-Arabië is de eerste locatie waar 12 teams onder leiding van legendes zoals Hamilton, Button, Rosberg en anderen die de uiterste grenzen van hun voertuigen zullen testen. De race start midden in de woestijnoase in de stad Al-Ula, wat 'eerste sprong' betekent in het Arabisch. De kwalificaties vinden plaats op 3 april en de finales vinden 24 uur later plaats.

Uitdagingen waarmee ze als eerste aan de slag gaan vijf extreme locaties chauffeurs worden geconfronteerd met de hitte van het woestijnzand, stof en brandende zon. Maar de racers zullen niet alleen strijden om punten en prijzen, ze zullen ook strijden om de planeet redden, wat een van de hoofddoelen van de competitie is Extreem E. Dat blijkt uit cijfers in de komende decennia het aantal bronnen van drinkwater in sommige delen van de wereld daalde met 10 tot 30 procent, die rechtstreeks gevolgen zal hebben voor 2,4 miljard mensen. Naar schatting zullen ongeveer 700 miljoen mensen vanwege deze uitdagingen gedwongen worden te verhuizen. Tegelijkertijd, elk jaar als gevolg van droogte 12 miljoen hectare vruchtbare grond verandert het in dorre grond.

In deze strijd tegen de meedogenloze woestijnomgeving zal de auto een sleutelrol spelen ODYSSEY21, of beter gezegd, het uiterst belangrijke onderdeel ervan - banden. Als de motor het hart van de auto is, zijn de banden de spieren die dat doen ze dragen het hele raamwerk. Om de overgang van verhit zand naar ijs en vervolgens naar de vochtige jungle en andere extreme locaties over de hele wereld te kunnen doorstaan, was het nodig om dergelijke banden te produceren die een soort van revolutie. Het deed precies dat Continentaal experts.

Extreme E is een kampioenschap voor adrenalinejunkies, waar off-roaders strijden in enkele van de meest afgelegen, moeilijk bereikbare delen van de wereld. Het seizoen begint in Saoedi-Arabië in Al-Ula Oasis (3-4 april) en verhuist vervolgens naar Lac Rose, een roze meer in het midden van Senegal (29-30 mei). De volgende is Kangerlussuaq, of 'Grote Fjord', in Groenland (28-29 augustus), gevolgd door Santarem in het regenwoud van Brazilië (23-24 oktober). De grote finale is gereserveerd voor de stad Ushuaia, het administratieve centrum van de Argentijnse provincie Tierra del Fuego (11 en 12 december).

Op de zijwand van de band Continentaal CrossContact er staat 37 × 12.5 R17, wat betekent dat het een diameter van 94 cm (in de hoogte), een breedte van 31,75 cm heeft en dat het bedoeld is voor een velg van ongeveer 43 cm. Het profiel is verfijnd voor superieure prestaties op alle soorten oppervlakken, rubber samenstelling en het loopvlak is speciaal voor deze band ontwikkeld. Het karkas is ook versterkt.

"De zijwand speelt een sleutelrol in de hele structuur van de band in de ware zin van het woord. Moderne middelgrote voertuigen bereiken tegenwoordig meestal een totaalgewicht tussen 1.500 en 2.000 kilogram. De steeds populairder wordende sport-SUV's, in ons land ook wel bekend onder de Engelse afkorting SUV, kunnen wel drie ton wegen. De zijwand is echter eigenlijk het zwakste deel in vergelijking met het loopvlak dat het voertuig met de grond verbindt of de bandpoot die de band op de velg houdt. In een band is het dragerelement in feite lucht of een mengsel van gassen, dat binnenin onder druk is afgedicht. Technici berekenen het draagvermogen van een ideaal membraan volgens de vergelijking 'interne druk x contactoppervlak'. De stijve structuur van het frame, die nog eens 10 tot 15 procent bijdraagt, draagt ​​ook bij aan het draagvermogen van de banden. hij legde uit Nico Meier, productontwerper bij Continentaal.

Dankzij sensoren en technologie ContiDrukCheck racers kunnen de hele race volgen op het scherm in de cabine banden informatie, zoals laadluchtdruk en -temperatuur, zodat ze hun rijstijl kunnen aanpassen aan extreme omstandigheden.

“De ODYSSEY 21 is een unieke auto: het vervoeren van 550 pk over elk type ondergrond dat onze planeet te bieden heeft, in een voertuig dat 1,8 ton weegt, zal de banden zeker tot het uiterste drijven. Voor ons is het belangrijkste verschil tussen een elektrische aandrijving en een klassieke verbrandingsmotor de energie-efficiëntie. Verbrandingsmotoren zijn doorgaans veel minder energiezuinig dan elektromotoren wanneer ze inputenergie (chemische energie van brandstof of batterij) omzetten in mechanische energie voor voortstuwing. Het rendement van verbrandingsmotoren is beperkt tot een theoretische bovengrens van 60 procent, wat veel lager is dan het typische rendement van elektromotoren, die geen theoretische bovengrens hebben. Kortom, het koppel dat door de ODYSSEY 21 wordt geproduceerd, zal de banden blootstellen aan extreem hoge krachten.” hij legde uit Anuj Jaïn, bandenontwikkelaar bij Continentaal.

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

MONAGHAN: Ik heb jongens nog nooit zo TELEURGESTELD gezien

Lewis HAMILTON dacht: we gaan dit NOOIT WINNEN