Formule E Berlijn 6/6: DUBBEL WINST voor MERCEDES EQ in de laatste race

Stoffel Vandoorne won de laatste van zes Formule E-races in Berlijn. De overwinning van de Electric Black Arrows werd door Nyck de Vries vervolledigd met een tweede plaats.

Eerste overwinning voor Mercedes en zelfs met beide auto's op de eerste twee plaatsen. Stoffel Vandoorne in Nyck de Vries in de laatste race van het Formule E-seizoen 2019/20 bereidden ze een complete overwinning voor de ekpa voor Mercedes-EQ.

In de zesde race Berlijn ePrix werden gedomineerd door zwarte pijlen op de manier die we kennen uit de Formule 1. Alleen Sebastien Buemi (Nissan-e.dams) wist hen te volgen, maar had geen schijn van kans tegen hen aan het Belgisch-Nederlandse duo in de laatste etappe van de race.

Zelfs in de Formule E beleefden we een tafereel dat we gewend zijn uit de Formule 1. Twee Mercedessen helemaal bovenaan.

Dit is tevens de eerste overwinning Vandoorne in de Formule E. "Dit is een keerpunt!" juichte het team op de radio. Ook hij verzekerde zich met de overwinning tweede plaats in het kampioenschap totaal.

"We wisten dat we een goede raceauto hadden. Dat hebben we in eerdere races al laten zien. Maar het allemaal in de praktijk brengen tijdens de race was iets anders," je Belgisch toegevoegd in het interview.

Voormalig chauffeur Formule 1 had alles onder controle aan de top. Boom stond aanvankelijk op de tweede plaats na het afweren van een vroege aanklacht René Rast (Audi). Nyck de Vries wist een paar bochten later Rast in te halen en door te stoten naar de derde plaats.

De Vries had nog een troef achter de hand toen hij wat energie bespaarde bij het rijden voor Buemi. In de laatste etappe van de race gebruikte hij het om de coureur van het team te vangen Nissan e.dams en haalde hem in. "Het is alsof er een last van je schouders valt!" zei hij na zijn eerste Formule E-podium.

"We waren vaak close. We hebben als team fouten gemaakt, ik heb ze zelf gemaakt. Een race als deze rijden, nu in de finale, geeft veel voldoening. Uiteindelijk gebruikte ik niet al mijn energie en kwam ik nog steeds dichter bij Stoffel. Ik had een kans gehad om te winnen als ik een halve ronde eerder aan de laatste aanval was begonnen." zei de jonge Nederlander.

Lucas di Grassi (Audi) eindigde op de zesde plaats en achter hem was iets interessants. Robin Frijns (Virgin), die lange tijd op de vijfde plaats stond, werd eerst geraakt door di Grassi, daarna verdedigde hij zijn positie tegen Maximiliaan Gunther (BMW-Andretti). Het is niet helemaal duidelijk of de band van zijn auto al lek was en hij de macht over het stuur verloor, of wel Frijns Gunther opzettelijk tegen de muur geduwd. Günther dus gezakt naar de 12e plaats, Frances hij beëindigde de race echter voortijdig vanwege een lekke band.

Zo behoorden zij tot de puntenwinnaars Jean-Eric Vergne (DS Techeetah; 7e plaats), Alex Lynn (Mahindra; 8e plaats), de nieuwe kampioen Antonio Felix da Costa (DS Techeetah; 9e plaats) en Edoardo Mortara (Venturi-Mercedes; 10e plaats).

Seizoen Formule E 2019/20 is nu compleet. Behoudens een tweede golf van de pandemie, begint seizoen 7 van de serie elektrische formules op 16 januari 2021 in Santiago de Chili. Op dat moment krijgt de Formule E ook de officiële status van een wereldkampioenschap onder auspiciën van de FIA.