in , ,

Zo zag autorijden er 130 jaar geleden uit!

De Benz Motor-Velociped uit 1894 wordt beschouwd als de eerste productieauto

De auto werd in 1886 uitgevonden door dhr Daimler en Benz. Dit is de algemeen aanvaarde versie, hoewel vergelijkbare technologie waarschijnlijk in veel landen is ontwikkeld. Maar dat deden ze wel de eerste auto's verkocht langzaam en was duur speelgoed voor de rijken.

Leta 1894 was aan het pionieren Benz motor-Velociped met zijn lichte constructie een keerpunt in de auto-industrie. ‘Dit voertuig werd letterlijk uit onze handen gerukt. Wat we ervan maakten, werd verkocht.” Zo gebeurde het in het interview van het jaar 1909 herinnerde de uitvinder van de auto zich Karel Benz. Van 1894 tot 1902 was de Benz-fabriek in Mannheim produceerde samen ca 1.200 reed in dit type compacte autofamilie van Benz.

Veel voor die tijd. Het model dat bekend stond als “velo", was de eerste productie-personenauto in de geschiedenis. Bedrijf Benz & Cie. schreef in 1894 het volgende over de aandrijfkracht van een succesvolle auto: “Deze Velocipede bevat een motor van 1 ½ pk.” Twee jaar later werden de maximale snelheid en rijeigenschappen in de catalogus vermeld: "De fiets rijdt ongeveer 20 kilometer per uur en overwint op goede wegen hellingen tot 10%." Hij stond 2.000-markering "met de beste apparatuur en lampen", wat hij toen nog was een royale hoeveelheid.

De snelheid van innovatie is lang. Vanaf jaar 1896 Benz aangeboden krachtigere motoren en extra uitrustingsopties. Benz comfortabel verscheen als een luxe versie van de gemotoriseerde velocipede met een langere carrosserie, een derde versnelling die tegen meerprijs verkrijgbaar was, verfijnder stoelbekleding, een kinderzitje geïnstalleerd in de rijrichting, en starthendel voor eenvoudiger opstarten. Optionele accessoires omvatten banden voor een betere bediening.

Tot 1900 werd het voertuigconcept geproduceerd als Benz Motor Velociped, en tot 1902 als Benz comfortabel, die voortdurend werd ontwikkeld. De capaciteit van de horizontaal gemonteerde ééncilindermotor met verticaal vliegwiel werd vergroot 1,1 kW (1,5 pk) in het eerste model Velo-riem vanaf 1894 3,3 kW (4,5 pk) in de Benz Comfortabel uit 1902, en pas van 1901 (2,6 kW/3,5 pk) tot 1902 nam het toe met 28,5%.

De modelfamilie was ook succesvol in exporteren. Dat blijkt uit de drietalige catalogus in het Duits, Engels en Frans uit 1901, waarin het model “velo” aangeboden in Frankrijk als “éclair”(‘Bliksem’). Het was in 1895 Benz aan een Britse werktuigbouwkundige Arnold een licentie verleend voor de productie van een gemotoriseerde velocipede. "Arnolds motorwagen" is een de eerste Britse auto's.

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

AC Schnitzer verbetert de huidige BMW X5

BMW 507: een onconventionele interpretatie gebaseerd op het Z4-model