in , ,

Toyota zegt dat zijn nieuwe verbrandingsmotoren game-changers zijn

Hun technisch directeur zegt dat de nieuwe benzinemotoren compleet anders zijn dan de huidige verbrandingsmotoren.

Enthousiasme voor elektrische auto is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen en Toyota ze zal zich waarschijnlijk enigszins gerechtvaardigd voelen. De grootste autofabrikant ter wereld maakt al enige tijd duidelijk dat hij dat van plan is blijf bij de verbrandingsmotor. En voorspelt zelfs volledig een nieuwe generatie benzinemotoren.

Al zal het nog wel even duren voordat we dat zijn nieuwe schijven gezien in serieproductie, is het voor ons een Japans bedrijf Eind mei verschenen de nieuwe viercilinder verbrandingsmotoren onvoltooide ontwikkeling. Nu Toyota CTO biedt verdere details over zijn eigen benzinetoekomst. hiroki nakajima is in een interview voor Automotive News nieuw 15- en 2,0-liter beschreef de motoren als potentieel “een baanbrekende oplossing". Hij ging zelfs zo ver dat hij de motoren omschreef als “totaal verschillend"Vergeleken met de huidige staat van ontwikkeling. Hoewel dat wel het geval is waterstof auto's zijn er nog niet in geslaagd zich op de markt te vestigen Toyota ze zeggen dat de ontwikkeling behoorlijk impopulair is Mirai hielp ingenieurs meer te leren over efficiëntie.

Toyota zegt dat zijn nieuwe verbrandingsmotoren de spelregels zullen veranderen

Nakajima hij gaf geen details over de effectiviteit, maar dat deed hij wel Toyota jaren geleden behaald 40 procent efficiëntie. Nissan beschikt zelfs over s 50 procent, wat door middel van technologie moet worden bereikt e-kracht. Het gebruikt de verbrandingsmotor als generator voor de batterij in plaats van de wielen aan te drijven. Mazda is een andere Japanse autofabrikant met een zeer vergelijkbare aanpak. Cross-over MX-30 voor dit doel gebruikt Wankel motor. De technisch directeur van Toyota vertelde dat de nieuwe motoren een kortere zuigerslag zullen hebben. Het was "een zeer complexe taak". Al deze kerels viercilindermotoren zal kleiner zijn om “een revolutie teweeggebracht in de voertuigverpakking". Er wordt gezegd dat dit lagere fronten mogelijk maakt en op zijn beurt de efficiëntie verhoogt dankzij een betere aerodynamische weerstand. Koppel, die bij dit nieuwe type motor verloren gaat, wordt vervangen door soepele reactie van de elektromotor. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe motoren ligt de nadruk vooral op hybride oplossingen.

De eerste auto's met nieuwe motoren zullen dat zijn zal naar verwachting nog jaren op de markt zijn 2027. Toyota ontwerpt niet alleen aandrijflijnen voor gebruik met fossiele brandstoffen. Zij zullen ook doorwerken biobrandstof, waterstof in synthetische brandstoffen. In woorden Nakajima heeft een nieuwe motorenfamilie "veel manoeuvreerruimte", wat suggereert dat we meer kunnen verwachten een trucje of twee, die de autofabrikant nog moet onthullen. Toyota's andere fabrikanten volgen nu dit voorbeeld. De markt vraagt ​​erom. Voorhoofd Volkswagen, dat nu een van de strengste elektrische strategieën heeft geïntroduceerd heroverweegt en investeert zwaar in verdere ontwikkeling van zijn verbrandingsmotoren.          

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

VW Santana: Toen Brazilianen een Duitse auto maakten in China

Giannini Spettacolo is een Abarth over doping die je ruim 133.000 euro gaat kosten