in , ,

Mercedes beweert dat 80 procent van alle geproduceerde G-Klasse-eenheden nog steeds op de weg is

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de Mercedes G-Klasse verwachten dat elektrische versies van deze iconische SUV minstens net zo lang zullen bestaan ​​als zijn tegenhangers met een verbrandingsmotor.

De laatste tijd staan ​​Duitse auto's niet langer bekend als extreem betrouwbaar, wat ze wel zijn was hun belangrijkste kenmerk decennia geleden. Door hun complexe ontwerp, dure onderdelen en hoge onderhoudskosten gaan ze doorgaans niet zo lang mee als auto's van vergelijkbare merken Toyota ali Honda. Mercedes-Benz G-Klasse is in dit opzicht anders, aangezien de overgrote meerderheid van de auto’s die sinds de introductie in 1979 zijn gebouwd, nog steeds op de weg rijden.

Michaël Schiebe, Uitvoerend directeur AMG en hoofd van de businessunits G-klasse en Maybach, over de verwachtingen voor de nieuwe elektrische G-Klasse zei hij dat deze qua levensduur zijn benzineverwanten zal volgen.

‘80 procent van de ooit geproduceerde G-Klassen is nog steeds op de markt’ je Schiebe vertelde een groep journalisten aan een ronde tafel in Frankrijk. "Auto's hebben een zeer lange levensduur."

Mercedes werd geproduceerd in 2023 een half miljoenste exemplaar klasse G, wat betekent dat ze volgens het bedrijf vandaag de dag nog steeds op de weg rijden ruim 400 duizend. Ter vergelijking: Porsche hij zegt dat slechts zo'n 70 procent van de geproduceerde auto's nog op de weg rijdt model 911.

Hoewel Schiebe hij maakte niet bekend welk marktaandeel Mercedes verwacht dat het elektrische model zal hebben G580 met EQ-technologie overgenomen in het assortiment voertuigen, is hij er zeker van dat zowel verkopers als kopers tevreden zullen zijn.

‘Wij streven ernaar een klantgericht bedrijf te zijn’ hij zei Schiebe. ‘Wij willen bieden wat klanten willen. En als ze acht cilinders nodig hebben, dan is het onze taak om uiterst efficiënte en krachtige achtcilindermotoren te leveren."

"De nieuwe elektrische G-Wagen opent nieuwe kansen voor onze dealers", hij voegde toe. "Klanten die we in het verleden misschien niet konden aantrekken, hebben we nu de mogelijkheid om ze te bereiken."

Met modeljaar 2025 zal dat wel het geval zijn Mercedes-Benz in de VS verkocht de G-Klasse voor het eerst sinds hij in 8 officieel werd opgenomen in het Amerikaanse assortiment met een niet-V2002-aandrijflijn. Naast het elektrische aandrijfsysteem beschikt de instapmodel G550 verving de twin-turbo V8 door een turbine-ondersteunde zescilinder lijnmotor, aangevuld met mild-hybride technologie.

“We hebben klanten die echt van achtcilindermotoren houden”, zei Schiebe. “En ze zullen voor altijd van de V8 in de G-Klasse houden. Ze kunnen doorgaan met het G63-model. Dan hebben we nieuwe opties voor klanten die een zeer efficiënte, krachtige aandrijflijn met verbrandingsmotor willen, de zescilinder G550. Hij is efficiënter en dynamischer dan de V8 van zijn voorganger, het is de juiste auto voor hen. Dan is er nog de elektrische versie, voor wie de vorm, het uiterlijk en het gevoel van de G-Wagen leuk vindt, maar zegt: “Ik wil tegenwoordig niet meer in een G-Klasse met een verbrandingsmotor rijden."

"Dus vanuit zakelijk oogpunt hebben we feitelijk een soort risicoreductiestrategie geïmplementeerd."

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

BMW i5 en VW ID.7: vergelijking van de twee hatchbacks

BMW 5 Serie Touring: M-pakket ook verkrijgbaar bij de lancering