in , ,

Volvo stopt definitief met de productie van dieselmotoren

Deze XC90 is de laatste Volvo met een dieselmotor.

Volvo maakt de belofte waar die het vorig jaar deed toen het aankondigde begin 2024 de productie van dieselvoertuigen te beëindigen. Deze XC90, geassembleerd in de fabriek Torslanda, is de laatste door de Zweedse autofabrikant geproduceerde dieselmotor, waarmee een einde komt aan een tijdperk dat is begonnen 45 jaar geleden. De blauwe SUV zal niet voor kopers bestemd zijn, aangezien hij naar een museum gaat.

Merkeigendom Geely, begon pas in 1991 met het registreren van de productie van dieselauto's en heeft sindsdien meer dan geproduceerd negen miljoen voertuigen. Omdat uit de gegevens niet blijkt hoeveel voertuigen er tussen 1979 en 1991 zijn geproduceerd, ligt het totale aantal veel hoger: er ontbreken twaalf jaar. Het laatste dieselexemplaar is bestemd voor het museum Wereld van Volvo v Göteborg.

Het verhaal van dieselmotoren begon met een model 244GL D6, die niet over een Volvo-motor beschikte. In plaats daarvan werd hij aangedreven door een zescilindermotor met natuurlijke aanzuiging, geleend van de Volkswagen in Audi. Pas in 2001 introduceerde Volvo zijn eigen dieselmotor, een vijfcilinder, die werd geassembleerd in een fabriek in Skövde.

Het is 2017 Volvo heeft aangekondigd dat het van plan is de ontwikkeling van dieselmotoren te beëindigen. Vorige maand was het binnen Belgisch Gent het laatste geproduceerde dieselvoertuig (V60). Nu is de dieselmotor niet meer leverbaar.

De volgende stap is het volledig stopzetten van de productie van voertuigen met verbrandingsmotoren. Hoewel er andere luxe merken zijn zoals Mercedes in Bentley, hebben hun al te ambitieuze doelstellingen voor elektrische voertuigen uitgesteld, Volvo hij staat erop dat zijn plan dat zal zijn eind dit decennium volledig elektrisch.

Europa is het laatste bolwerk van dieselauto's, De vraag ernaar is echter gedaald als gevolg van het emissiefraudeschandaal van de Volkswagen Groep. Bovendien dwingen strengere emissieregels autofabrikanten daartoe ze geven het geleidelijk op diesel motoren. Investeringen om dieselmotoren in overeenstemming te brengen met strengere EU-wetgeving zouden duur zijn, maar omdat de vraag daalt, heeft het geen zin om daar geld aan uit te geven "stervende" motoren.

Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA) beweert dat het marktaandeel van dieselmotoren in Europa zal afnemen van 16,4% in 2022 naar 13,6% in 2023. Volledig elektrische voertuigen waren vorig jaar populairder omdat nam een ​​aandeel van 14,6%, terwijl plug-in hybrides 7,7 procent voor hun rekening namen. Benzineauto's wel was met 35,3 procent oppermachtig. Conventionele hybrides waren goed voor 25,8 procent, terwijl de overige 3 procent bestond uit andere vormen van voortstuwing.

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

Ford legde de elektrische pick-up en de driedeurs elektrische SUV op de plank en concentreerde zich op hybrides

Volkswagen R wordt een onafhankelijk merk van krachtige elektrische voertuigen