in ,

Geschiedenis: SEAT 600, de "bal" die mobiliteit in SPANJE veroorzaakte

50 jaar geleden rolde het laatste exemplaar van de Fiat-afgeleide, die tussen 1957 en 1973 werd geproduceerd, van de productielijn.

Fiat-auto's werden ooit vooral over de hele wereld verspreid Fiat 124, die werd Lada. Zelfs daarvoor werd één Italiaan een wereldreiziger namelijk Fiat 600. Van jaar 1955 deze "seicento" was niet alleen mobiel Italië, maar ook binnen Duitsland (NSU-Fiat Jagst), Oostenrijk (Steyr-Fiat), Uruguay, Joegoslavië (Vlag 850) en Spanje. De laatste Seat 600 reed daar vooraan van de productielijn 50 jaar geleden.

De Spanjaarden van hen bolvormige volksheld zij bellen Pelotilla (bal) die jaren oud zijn 1957 bracht autovrijheid en maakte de weg vrij voor de moderniteit van het land. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld De VW Kever, is ook Seat 600 een symbool van het lokale een economisch wonder, ook al was hij op tijd dictator Franco bescheidener. Bijna tegelijkertijd eindigde een tijdperk met jaren Franco stierf in 1975. Maar laten we teruggaan van de politiek naar de auto: jaren 1957 is een Seat gepresenteerd model 600, gebaseerd op het model Fiat 600, als het tweede model van het merk. De introductie op de markt viel samen met een tijd waarin er veel bewoners waren Spanje moet het nog uitzoeken zonder auto en werden vaak alleen mee vervoerd per bromfiets, motor of zelfs mee ezel kar. Er waren slechts drie auto's per 1.000 inwoners.

De Seat 600 was eigenlijk het Spaanse broertje van de Italiaanse Fiat 600 en werd tussen 1957 en 1973 in 800.000 exemplaren geproduceerd.

Z naar het 600-model het merk dat voor het eerst in Spanje wordt aangeboden compacte auto, geschikt voor de massa. Het model stond aanvankelijk 65.000 peseta's, wat destijds hetzelfde was 3,5 gemiddeld jaarsalaris in Spanje. Niettemin was het 600-project vanaf het begin succesvol. Voor jaren 1958 je Zitting opgenomen ca 100.000 voorbestellingen voor een kleine auto. Net als zijn Italiaanse broer werd het Spaanse 600-model aanvankelijk achteraan gemonteerd viercilinder motor met 633 kubieke centimeter werkvolume en 21,5 KM (18 pk volgens de huidige DIN-norm). Dat was genoeg voor 95 kmh eindsnelheden. Vanwege het lage gewicht, dat was slechts 580 kilogramToch was het kleine voertuig relatief levendig op de weg. De Spanjaarden gebruikten de verworven mobiliteit voor weekendtrips of vakanties met het hele gezin.

De Spanjaarden probeerden later ook een vierdeursversie, de Seat 800

Seat 600 is, ondanks zijn kleine afmetingen, ca 3,33 meter lang in 1,38 meter breed, bood door zijn zelfdragende carrosserie veel binnenruimte. Gebaseerd op het model 600Seat heeft in de loop der jaren meerdere malen nieuwe concepten ontwikkeld, waaronder een bestelwagenversie en vierdeursmodel 800. Dit laatste bleef echter een meer marginaal fenomeen met ca 18.000 exemplaren en is tegenwoordig een van de zeldzame en gewilde afgeleiden van het model 600. Er zijn echter nog steeds veel goed bewaarde exemplaren van het originele model op de Spaanse wegen. Jaren 2017 viert Seat 60ste verjaardag model nodigde het publiek uit om te proberen een wereldrecord op het circuit te vestigen Circuit de Barcelona-Catalunya. S 787 voertuigen het was de grootste bijeenkomst van 600 voertuigen in de geschiedenis van het merk.

Om de 2017e verjaardag van het 50-model te vieren, verzamelde Seat in 600 maar liefst 787 voertuigen op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Med Periode van 16 jaar tijdens de productie werd het model verschillende keren enigszins aangepast en verbeterd. Model 600 D vanaf 1963 werd hij uitgerust met een cilinderinhoudmotor 767 kubieke centimeter en kracht 25 KM (volgens de DIN-norm). Een variant 600 L Speciaal uit 1972 had ze dat al 28 KM (volgens de DIN-norm). Vanaf jaar 1970 is bijvoorbeeld Zitplaats 600 E zorgde voor een nog comfortabelere mobiliteit. Zitting is "zelfmoord deur", die aan de achterkant opengaan, vervangen door moderne deuren die naar voren opengaan. Deze latere modellen zijn als Fiat Jagst 770 kwam zelfs naar Duitsland. Seat 600 was altijd erg populair totdat het werd stopgezet. Jaren 1972, een jaar voor het einde van de productie, de fabriek in Barcelona leverde nog steeds bijna 70.000 voertuigen af. Tussen de jaren 1957 in 1973 verliet de fabriekshallen ca 800.000 voertuigen. Hij was de opvolger Seat 127, gebaseerd op het model Fiat 127.

1 reactie

Commentaar

Eén ping

  1. Pingback:

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

De NISSAN Versa is de GOEDKOOPSTE nieuwe auto op de Amerikaanse markt

GOODYEAR introduceerde de vierseizoenen Wrangler DuraTrac RT-band voor SNEEUW- en OFFROAD-gebruik