in , ,

De volgende generatie elektrische auto’s van TOYOTA worden in 2026 gelanceerd

De previewafbeelding toont een bijzonder aerodynamische elektrische crossover

Een nieuwe generatie elektrische auto het heeft een vrij wigvormige vorm, het is best veel elegant voertuig, welke Toyota maakt nu officieel bekend. Het Japanse bedrijf heeft nu officieel de volgende generatie voertuigen aangekondigd BEV gepresenteerde jaren 2026.

Bij de opening van de fabriek elektrische auto's er werd gezegd dat de nieuwe auto’s elektrisch moesten zijn BEV niet alleen anders ontworpen, maar ook moeten gebruiken nieuwe batterijtechnologieën. In woorden Takera Kata, leiders Toyota nieuwe BEV-voertuigfabrieken, de nieuwe elektrische auto’s zullen vertegenwoordigen 1,7 miljoen van de 3,5 miljoen BEV’s die het plant Toyota jaren verkopen 2030. Er zullen verschillende batterijopties beschikbaar zijn, net zoals er vandaag de dag verschillende motoropties beschikbaar zijn. Ze werden geïntroduceerd vier nieuwe batterijtechnologieën, drie met vloeibare elektrolyt en één vastestofbatterij. Voor batterijen met vloeibare elektrolyt Toyota plant drie categorieën, blijkbaar voor drie soorten voertuigen: Prestatie, Gepopulariseerd in high performance.

Dit is hoe Toyota het pad van de batterijtechnologie in de toekomst voor zich ziet...

Prestatiebatterij

Het zou zo moeten zijn Prestatiebatterij gepresenteerd samen met de volgende generatie voertuigen BEV Leta 2026. In combinatie met verbeterde aerodynamica en lager gewicht de actieradius van de elektrische auto zal naar verwachting toenemen tot meer dan 800 km. In vergelijking tot Toyota bZ4X, de enige elektrische auto van het centrale merk, zullen naar verwachting de kosten verlagen 20 procent. De oplaadtijd met gelijkstroom zou met worden verminderd 30 op 20 minuten (bij normaal opladen van 10 tot 80 procent).

Gepopulariseerde batterij

Gepopulariseerde batterij gebaseerd op bipolaire batterijen en lithiumijzerfosfaat (LFP). Deze batterij zou moeten voorzien 20 procent groter bereik dan een batterij bZ4X, die volgens de WLTP-standaard het meeste transporteert 514 km. Het bereik zou dus iets kleiner zijn dan 620 km. Er wordt gezegd dat de kosten lager zijn in vergelijking met de bZ4X 40 procent. De oplaadtijd zou moeten duren 30 minuten of minder. De technologie zal naar verwachting in XNUMX worden geïntroduceerd 2026 of 2027.

Hoogwaardige batterij

Hoogwaardige batterij combineert een bipolaire structuur met nikkelrijke kathodes. Dit zou bereik mogelijk moeten maken meer dan 1.000 km (met verbeterde aerodynamica en lager voertuiggewicht). De prijs zou voor moeten zijn 10 procent lager dan de prijs van de eerder gepresenteerde krachtige batterij. Er wordt gezegd dat de snelle oplaadtijd 20 minuten of minder bedraagt. Lanceringsdatum: waarschijnlijk 2027 of 2028.

In het verlangen naar een groter bereik is naast de nieuwe batterijtechnologie ook hun hoogte belangrijk...

Solid-state batterij

Hij wil de vierde technologie Toyota voorstellen solid-state batterij (zoals al bekend). Er wordt gezegd dat de vaste elektrolyt die nu wordt gebruikt, beter zorgt ionenmobiliteit en grotere weerstand tegen hoge spanningen en temperaturen. Dit maakt het mogelijk snel opladen en batterijverbruik en hogere energiedichtheid. De keerzijde van de technologie is tot nu toe geweest kortere levensduur batterijen, zegt Toyota. Recente technologische ontwikkelingen hebben dit probleem echter geëlimineerd. Het doel is commercieel gebruik tegen het jaar 2027/2028. Toyota's eerste solid-state batterij zou hiervoor zorgen 20 procent groter bereik dan een krachtige batterij, d.w.z. ongeveer 1.000 km. De oplaadtijd moet worden teruggebracht tot 10 minuten of minder. Toyota is al bezig met de ontwikkeling van een solid-state batterij die dat wel zal doen bereik met 50 procent vergroot vergeleken met 800 km, wat de actieradius van de krachtige accu betekent 1.200 km.

Toyota wil verminderen de hoogte van de batterijen, om de aerodynamica te verbeteren, waardoor de actieradius zou toenemen. Zoals we weten, aerodynamische weerstand hangt niet alleen af ​​van de vormfactor (cW-waarde), maar ook van voorkanten A, maar dit kan kleiner zijn voor een lager voertuig. Na Toyota's gegevens worden gemeten door de batterij bZ4X samen met de koffer ca 150 mm. In de toekomst moet de hoogte van de batterij worden teruggebracht tot 120 mm, en zelfs op sportvoertuigen 100 mm. Ter vergelijking: Renault voor elektrisch Megane vermeldt een batterijhoogte van elf centimeter (d.w.z. 110 mm), BMW maar er staat hetzelfde tarief voor de i4. V Nieuwe Klasse Er moeten cilindrische cellen met de maat 4695 worden gebruikt; dat wil zeggen, de cellen zijn alleen maar lang 95 mm. Deze batterij zal echter waarschijnlijk worden geleverd met “verpakkingEn het liefst met een koelplaat.

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

MERCEDES EQG: De productieversie wordt over een paar maanden gepresenteerd

NOVITEC perst 812 pk uit de Ferrari 866 Competizione