in

Moet de FIA ​​strengere SANCTIES opleggen voor motorveranderingen?

Mercedes en Red Bull ze hebben meedogenloos gestreden voor de titel sinds de eerste race van het kampioenschap in Bahrein dit seizoen.

Foto: Bojan Vrbnjak

Terwijl Lewis Hamilton in Max Verstappen laten een waanzinnig gevecht zien op de baan, en hun teams maken duidelijk waar ze dit seizoen aanwezig zijn grijze kegel Formules 1. Dit omvat: motor beleid.

Mercedes is onder GP Sao Paulo een interessante zet gedaan. Het team besloot namelijk om: Hamilton vervangt de verbrandingsmotor (vijfde op rij) zonder daadwerkelijk te hoeven, waarvoor ze een opslagboete hebben verdiend vijf plaatsen op de startlijn. Zowel de Brit als zijn team vonden dit vanzelfsprekend natuurlijk, omdat ze wisten dat het met de nieuwe motor aanzienlijk sneller zou zijn dan Verstapna. Het resultaat van deze zet was de overwinning van de racer Mercedes, zijn belangrijkste rivaal v Red Bullu maar hij was zonder enige mogelijkheid.

Bij Mercedes en Red Bullu heeft een nieuw gat gevonden in de regels van de Formule 1-regels met betrekking tot het vervangen van motoren, waar destijds veel kritiek op kwam - Foto: HB Press

Vlak voor het raceweekend GP van Saoedi-Arabië geruchten zijn opgedoken - maar ze zijn ontkend - dat hij van plan is Red Bull kies dezelfde strategie. Omdat hij lijkt te hebben Hamilton hoe sneller de raceauto dit weekend, hoe meer de motor vervangen kon worden bij Verstappnu de kans om te winnen te vergemakkelijken. Dit is een slimme strategie voor teams, maar de vraag is of ze dat ook zijn regels helemaal van toepassing voor zijn eigen doel.

FIA heeft de huidige regels met betrekking tot penalty's aan de startlijn overgenomen om kleinere teams financiële ruimte te geven. Als grotere teams waren toegestaan onbeperkt ruilen motoren, dan zouden teams in de tweede helft van de startende line-up kansloos zijn. Maar zulke teams lijken Mercedes in Red Bull, dat stoort hen niet, omdat ze weten dat ze sowieso sneller zijn dan andere raceauto's.

Gezien het feit dat grote teams aanzienlijk sneller zijn en het zich kunnen veroorloven om stadsboetes toe te voegen door hun motoren te veranderen, bevinden kleinere teams zich in een ondergeschikte positie en velen waarschuwen dat dit geen eerlijke sport is. Zal de FIA ​​bereid zijn haar eigen regel te heroverwegen? - Foto: HB Press

Z nieuwe motorregelgeving, die naar verwachting zal plaatsvinden in 2026, het zou goed zijn om FIA de toepasselijke regelgeving te onderzoeken. Ze hebben dit al aangegeven Ralf Schumacher, Max Verstappen in Fernando Alonso, die van mening zijn dat de straffen voor het vervangen van de motor zinloos zijn. Is de straf een mark-up? vijf plaatsen genoeg voor de beste teams omdat ze daar op dit moment weinig om geven? Het antwoord zou moeten zijn: NE, dus zwaardere straffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een eerlijkere sport.

Mok FIA introduceert een manier waarop teams moeten bewijzendat ze nodig hebben nieuwe motor vanwege zorgen over betrouwbaarheid ali werkelijke fouten. Je moet tenslotte boei spelen zich af op het spoor en niet door hiaten in de regels Formule 1.      

Jouw commentaar?

Voeg een antwoord toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Duidt verplichte velden aan

Loading ...

0

Het effect van ZHOU: In CHINA interesse in de tweede race

George RUSSELL: Geweldig hoe MERCEDES het PAKKET heeft geoptimaliseerd